2019-10-09 10:30:59• hírek • Bajnai Botond

Szüreteltek a Hám János Óvoda apróságai – Képgaléria

Minden évben jelentőségteljes esemény a Hám János Óvoda gyermekei számára az őszi szüret napja. Ilyenkor minden óvodás szőlővel megpakolt kis kosárral érkezik az óvodába, tudják: ma ebből must lesz, amiből természetesen mindannyian ihatnak majd.

 

A hagyományos óvodai szüret 2006 óta, rendszeresen része a tanévben gyakorolt programoknak, melyre már napokkal korábban készülnek. A tanintézmény óvónői a gyermekek által hozott termésekből, és különböző természetes anyagokból gyönyörű dekorációt készítenek; a szüret napjára az óvoda udvarát ellepik a kreatívnál kreatívabb, pompás dekorációk.

 

 

Minden évben akadnak olyan nagyapák is, akik örömmel segítenek be, ők segítik a gyermekeket a szüretben. Ledarálják a szőlőt, kipréselik a mustot, megtanítják a kicsiknek, miként lesz a leszedett szőlőből ízletes, mézédes must.

 

Ahogy tavaly, úgy ebben az esztendőben is Boitor Raul és Bartók-Gurzău Ioan voltak azok a nagyapák, akik eljöttek és megmutatták a mustkészítés folyamatát.

 

 

Az idei újdonság a tepertős pogácsa volt. Minden óvodai csoport, amikor kijött az udvarra megnézni, hogy is zajlik a szüret eme fontos mozzanata, a musthoz egy-egy tál hagyományos tepertős pogácsát is kapott, amit a gyerekek örömmel majszoltak el.

 

Lieb Andrea óvodavezető a Szatmár.ro-nak elmondta, szeretnék minden évben valamivel feldobni a szüret hangulatát, viszont mindig törekszenek arra is, hogy a lehető legautentikusabban mutassák be a kicsiknek, hogy is zajlik egy igazi, hagyományos szüret. Éppen ezért, a dekoráció, a friss szőlő, az üstben rotyogó finom gulyás, amit a tanintézmény egykori két óvodása reggel 7 óra óta készített, mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy valódi szüreti hangulatot élhessenek át a gyerekek.

 

„Nagy hangsúly fektetünk a hagyományőrzésre, szeretnénk ha gyermekeink úgy cseperednének fel, hogy részük volt ezekben, a mára egyre ritkább tevékenységekben. Sok kisgyereknek nincs lehetősége másutt megnézni, hogy préselik a mustot, miként lesz a szőlőből ízletes szőlőlé” – mutatott rá az óvodavezető.

 

Az egész napos szüreti tevékenységet a délben felszolgált gulyás, majd a friss lekváros fánk koronázta meg, a gyerekek és az óvónők örömmel fogyasztották a helyben készült, hagyományos szüreti fogásokat.

 

Idén a tanintézmény 190 óvodása, 28 előkészítő osztályos diákja, valamint az óvoda munkaközössége vett részt a szüreten.

 

 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: